Birgitte Therkildsen,Mundtlig prøve i dansk,Danskkonsulent,Prøver i dansk,Danskfaglige forløb,danskfaglige tilgange,skriftlig prøve,skriftlighed,dansk i udskolingen,genrearbejde
  • Forside
  • Kurser
  • Undervisningsforløb
  • Udgivelser
  • Aktiviteter
  • Aktuelt om danskfaget
  • Om Greb om Dansk
  •   Min Facebookside  Min Facebookside
  •   Min Blog  Min Blog
Kontakt
Birgitte Therkildsen,Mundtlig prøve i dansk,Danskkonsulent,Prøver i dansk,Danskfaglige forløb,danskfaglige tilgange,skriftlig prøve,skriftlighed,dansk i udskolingen,genrearbejde

Birgitte Therkildsen,Mundtlig prøve i dansk,Danskkonsulent,Prøver i dansk,Danskfaglige forløb,danskfaglige tilgange,skriftlig prøve,skriftlighed,dansk i udskolingen,genrearbejde

Kurser

Jeg tilbyder en række faste kurser i danskfagets forskellige områder – fortrinsvis til udskoling og mellemtrin. Men jeg vil også meget gerne tilrettelægge skræddersyede kurser og kursusforløb rettet mod en skole, et center, en konference, en kommune – eller en anden faglig sammenhæng.

Priser
Prisen for et kursus afhænger blandt andet af varighed og deltagerantallet. Kontakt mig på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 21421922 for konkrete forslag og aftaler.

Nedenfor kan du læse udvalgte kursusbeskrivelser og således se nogle af mulighederne.

SPRÆL I DET MUNDTLIGE ARBEJDE

- Og spot på den mundtlige prøve

Kurset fokuserer på at give det mundtlige danskarbejde liv og kvalitet. Ikke kun i valget af indhold og tilgange, men nok så meget i selve aktiviteten undersøgelsen, samspillet og samtalen.

Vi arbejder med forskellige muligheder for at udfordre mundtligheden og for at arbejde med elevengagement og samspil i både mindre grupper og i og klassesammenhæng.

Du møder forskellige faglige forløb, hvor elevaktiviteterne er i centrum på forskellige og nuancerede måder. Vi skal fx både læse, lytte, snuse, mærke, råbe, rive og vende teksterne.

Overblik, fordybelse og formidling vil være gennemgående nøgleord.

De mundtlige prøvers forskellige krav og muligheder inddrages undervejs.

 

På kurset får du:
  • Overblik over læseplanens og prøvens krav til danskarbejdet.
  • Arbejde med nye og anderledes tilgange til tekster i forskellige modaliteter fra de tre kategorier.
  • Eksempler på danskfaglige aktiviteter, der styrker elevens overblik, fordybelse og formidling.
  • Prøvens elementer – opgivelser, fordybelsesområder, prøveoplæg og synopser.
  •   

  • Varighed: 6 timer

  • Målgruppe: Dansklærere i udskolingen (6. - 10. klasse) og læringsvejledere.

GENNEMBRUD

 

Lad os kaste nyt lys over de ældre tekster?

  

Tekster fra det moderne og det folkelige gennembrud har fået ny aktualitet. Hvad var det for problemer, der satte gang i debatten for over 100 år siden? Har vi – kvinder, mænd og børn – fattig og rig – de samme problemer i dag? – Og er de værd at læse og skrive om?

 

På kurset møder du en række ikke så kendte tekster fra hhv. Det moderne og Det folkelige gennembrud, og du får ideer til aktuelle og nutidige tekster med de samme temaer.

Overskrifterne er blandt andet Gang i debatten, Kampen for tilværelsen, Tidligt voksen og Den eneste ene.

 

Du får inspiration til at arbejde undersøgende med forskellige tekster og andre modaliteter fra de to perioder og ikke mindst til at gøre dem aktuelle og vedkommende i relation til nutidens tekster. Du får også indblik i, hvordan de ældre tekster kan være en del af den mundtlige prøve.

 
Kurset tager blandt andet afsæt i udgivelsen Spot på gennembrud fra Dansklærerforeningens Forlag.

 

Kursuseftermiddag: 4 timer

Målgruppe:             Dansklærere i 7.- 10. klasse

Instruktør:              Birgitte Therkildsen, Greb om Dansk

SKRIVESITUATIONER OG SKRIVEDIDAKTIK

Fungerer teksten?

Fokus i vurderingen af elevteksterne lægges på funktion, indhold og form.

Hvad skal vi især arbejde med i skriftlig fremstilling for at give eleverne indblik i og overblik over det, som teksterne kræver. 

Et af nøglebegreberne er skrivesituationen og de overvejelser, der følger med at sætte sig ind i den situation, som teksten indgår i. Og der må arbejdes med fokus på afsenderrollen, tekstens hensigt og den intenderede modtager.

På dette kursus arbejder vi med udvikling af elevernes skrivekompetence; hvad er udgangspunktet, hvad kan og vil de med teksterne, og hvem skal de skrive til?

 

Kursusprogram:

  • Skrivesituationer
  • Fremstillingsformer og hensigten med teksten
  • Den vigtige modtager
  • De små dryp – eksempler på skriverøvelser
  • Ind i – og bag om de nye vurderingskriterier; funktion, indhold og form.

 

Målgruppe:

Dansklærere i 7.-10. årgang

Kontakt mig på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og lad os lave en kursusaftale.

 

BRUGSTEKSTER

Tekster med et særligt ærinde

 

Tekster der skal bruges til noget, tekster fra vores hverdag, tekster med et særligt fokus på modtageren. Den ”nye” tekstkategori brugstekster skal indgå i både det receptive og det produktive danskarbejde.

Mange af teksterne har en direkte funktion i elevernes hverdag, og det er nødvendigt men også udfordrende, at vi i danskundervisningen undersøger og producerer mange forskellige eksempler på brugstekster.

 

På kurset får du eksempler på brugstekster med forskelligt fokus, fx fra hjemmet, medierne og det offentlige rum. Du får inspiration og helt konkrete ideer til at undersøge udvalgte brugstekster og til forløb, hvor skrevne og multimodale brugstekster kan produceres.

 

Kursusindhold

  • Introduktion til danskfagets tekstkategorier og særligt brugstekster
  • Brugstekster i forskellige sammenhænge
  • Kommunikationssituation og -model
  • Skriveforløb med korte brugstekster
  • Brugstekster til prøverne i dansk.

 

 

Varighed: 4 timer

Målgruppe: Dansklærere i 6.-10. klasse

 

SKARP PÅ DANSK


Hvad skal man – og hvad kan man til prøverne i dansk?


Tekstkategorier, fremstillingsformer, skrivesituationer, nye vurderingskriterier … Det er ikke kedeligt at være dansklærer …

 

Heldigvis er vi i et fag, hvor udvikling er et nøgleord. Ind i mellem kan det dog godt virke en smule uoverskueligt at få alle fagets ender til at hænge sammen … Især hvis man er ny – eller ny i udskolingen.

 

På dette kursus bliver du opdateret på, hvor danskfaget er lige nu i forhold til undervisning, prøver og materialer.

 

Vi arbejder med eksempler på undervisningsforløb og prøveforberedelse inden for fagets områder, og du kan undervejs reflektere over din egen praksis i relation hertil.

 

Du kan bruge kurset som inspiration til din daglige danskundervisning og til det sikre overblik over danskfagets forskellige prøver.  

 

 

Kursusindhold

  • Prøver i dansk – overblik, formelle krav, vægtning og kriterier
  • Skriftlig prøve – skriveforløb, skrivesituationer og nye vurderingskriterier
  • Mundtlig prøve – overblik, fordybelse, perspektivering og formidling.

 

 

Varighed: 6 timer

Målgruppe: Dansklærere i 7.-10. klasse.

  


 

SKRIVEKOMPETENCE MED DYNAMIK OG PROGRESSION

At skrive gode tekster kræver overblik og fokus

Overblik over skrivesituation og fokus på afsender, hensigt og modtager.

Sæt spot på tekstens hensigt og på den aktuelle kontekst, den indgår i. Fokuser på modtageren og inspirer og motiver skriveprocessen med forskellige strategier.
Kort sagt fokuser på dynamik og skrivelyst!

På dette kursus får du inspiration til at arbejde med elevernes skriveoverblik. Du får eksempler på konkrete skriveforløb, hvor der er fokus på dynamik, situation, hensigt, afsender og modtager – og hvor skriveprocessens faser inspireres med forskellige strategier. Vi sætter blandt andet fokus på den vigtige "gode ide" og på responsarbejde i forskellige sammenhænge.

Vi ser på prøven i skriftlig fremstilling – og de muligheder og udfordringer, de forskellige opgavetyper giver eleverne.

Kurset er målrettet dansklærere fra 5.-10. klasse – i alle skoleformer.

Kontakt mig for en konkret kursusbeskrivelse og pris.

Dejligt med glade kursister: 

Tusind tak for en dejlig og berigende kursusdag. Der var bred enighed om, at det var en utrolig udbytterig dag og den faglige snak gik allerede under frokosten i går."  Valhøj Skole

"Konkrete eksempler på, hvordan eleverne forbereder skriveprocessen/ gennemskuer opgaven inden skrivestart. Konkrete idéer til, hvordan man kan give respons på hinandens tekster. Brug af kilder i elevtekster." Balle Kursus og Læring

MULTIMODALE UDTRYKSFORMER

Multimodale udtryksformer - ind i danskfaget

Ved de mundtlige prøver i dansk er der der et øget fokus på de multimodale udtryksformer.

Kravene til opgivelserne er skærpet, så der skal opgives flere forskellige eksempler på genrer inden for hhv. æstetiske og multimodale tekster.

Hvordan kan det  gribes an, hvilkemuligheder har vi, og hvordan kan det berige vores danskundervisning?

På dette kursus arbejder vi med ideer og konkrete forløb med fokus på danskfaglige tilgange i relation til analyse, bearbejdning, fortolkning og perspektivering af forskellige multimodale udtryksformer.

Du kan bruge forløbene direkte i din egen undervisning, eller du kan lade dig inspirere og sammen med dine danskkollegaer udvikle nye forløb.

Kususindhold

  • Udfordringer og muligheder med de skærpede krav til arbejdet med multimodale udtryk
  • Eksempler på konkrete forløb med fx lydfortællinger, kortdoks, webdoks, vlogs og poesiplakater.
  • Forberedelse og deling af korte undervisningsforløb
  • Multimodale udtryksformer til prøven – eksempler på synopser.

Målgruppen er dansklærere fra 6.-10. klasse i alle skoleformer.

Kontakt mig for et konkret tilbud til din skole eller kommune.

Tidligere kursister siger:

 Mange forskellige genrer blev berørt. Jeg kan bruge de fleste input til konkrete tiltag i min undervisning efterfølgende. Jeg føler mig bedre klædt på til tekstopgivelser og fordybelsesområder ved de kommende prøver.

- Rigtig god gennemgang af stoffet - konkret viden og værktøjer!

OVERBLIK-FORDYBELSE-FORMIDLING - DEN MUNDTLIGE PRØVE I DANSK

Danskkompetencer med udblik og indsigt

Til prøven i mundtlig dansk i 9. og 10. klasse skal eleverne vise at de har overblik over faget, de skal kunne fordybe sig i tekster og andre modaliteter, og de skal være sikre i at formidle deres danskfaglige arbejde. 
 
På kurset arbejder vi med prøveelementernes samspil med den daglige undervisning i dansk. Vi sætter et særligt fokus på at lade eleverne komme på banen, så de kan agere aktivt og fagligt i deres forberedelse, fordybelse og ikke mindst perspektivering til fagets stof og tilgange.
Desuden har kurset fokus på at gøre danskarbejdet og prøveforberedelsen nuanceret, fagligt og vedkommende ved at arbejde med mange forskellige modaliteter og skabe udblik og indsigt.

På kurset får du overblik over:
  • Krav og muligheder i den nyeste prøvebekendtgørelse og prøvevejledning
  • Læseplanens anvisninger og gode fokusområder
  • Krav til - og muligheder med - opgivelser
  • Fordybelsesområder, prøveoplæg og synopser
  • Perspektiveringsmuligheder
  • Ideer til undervisningsmaterialer
  • Vurderingskriterier og lærerens rolle
Varighed: 6 timer

Målgruppe: Dansklærere i udskolingen (6. - 10. klasse) og læringsvejledere.

OBS:
Kurset kan også afholdes på 4 timer - lokalt  på din skole - med knap så mange detaljer.

Skrivekompetence - Den røde tråd

En fælles indsats for arbejdet med at udvikle elevernes skrivekompetence

Kursusforløbet retter sig mod alle skolens dansklærere og tager fat på:
  • den røde tråd i skrivearbejdet
  • skrivekompetence, skriveproces
  • skriveordre, responsarbejde, genreoverblik og modeltekster
  • forskellige skrivekontekster
  • arbejdet med søgning og anvendelse af kilder i skriveprocessen
  • ideer til forskellige kortere skriveforløb.
Forløbet kan tilrettelægges ud fra lokale ønsker og behov. Det strækker sig over 4-8 timer - fordelt på to-tre kursusgange.

Mellemtrinnet skriver - i alle genrer

Dynamisk og nuanceret arbejde med tekstproduktion på mellemtrinnet

På mellemtrinnet skal eleverne tilegne sig gode skrivevaner og skriverutiner. Vi skal arbejde med skriveprocessens faser og have fokus på fremstillingsformer, skrivesituationer, hensigter, sprogarbejde, og gode modeltekster.

Den nye læseplan fokuserer på dynamiske skriveforløb med særlig opmærksomhed på situation, afsender, modtager, hensigt og respons i skriveprocessens forskellige faser.

På kurset arbejder vi med forløb, der tager fat på disse udfordringer.

Indhold:

  • Konkrete eksempler på forløb, hvor strategier i skriveprocessens faser er i spil
  • Ideer til hvordan arbejdet med tekster kvalificeres ved at arbejde med gode modeltekster
  • Responsværktøjer, der kan fungere konstruktivt i skriveforløbene
  • Informationskompetence – dvs. søgning og anvendelse af information og inspiration fra internettet.
  • Inspiration til arbejdet med layout.
Målgruppe: Dansklærere i 3.-7. klasse

Varighed: 6 timer eller eventuelt 2x3 timer.

Tidligere kursisters evaluering:
Jeg kunne godt lide, at der har været fokus på at få idéer til de konkrete faser i skriveprocessen - det har gjort det overskueligt. Det er dejligt at gå herfra med konkrete forslag til, hvor man kan forbedre sin undervisning.

Mange gode input om hvordan man kan få mere skriftlighed ind i sin undervisning.

KORTPROSA OG DRAMA - ny energi i danskundervisningen

To genrer med store muligheder i danskarbejdet

Litteraturarbejdet trænger af og til til et særligt boost. Vi kommer nemt til at anvende de samme tekster og de samme tilgange.

I den nyeste læseplan for dansk understreges tekstvalget således:

”Det gode valg af en æstetisk tekst er en tekst, der har kompleksitet, intensitet og ikke mindst er relevant for eleverne og deres liv."

Med nye vinkler på dramaarbejdet og processen fra manuskript til fremførelse og med skæve og udfordrende kortprosatekster kan du booste dit litteraturarbejde og skabe liv og bevægelse i danskundervisningen.

På kurset får du konkrete ideer til undervisningsforløb, danskaktiviteter og materialer med de to genrer.

De to udgivelser Sæt spor, Spot på kortprosa  og Sæt spor. Spot på drama  vil blive introduceret på kurset.

Varighed 3-4 timer

Målgruppe: dansklærere i 6.-10. klasse og andre interesserede.

GREB OM SKOLENS TEKSTER

– Spot på sikker kommunikation, grammatik, stavning og tegnsætning

Den seriøse mail, det gode brev, den sjove sms, den finurlige statusopdatering … Sproget anvendes forskelligt – og fortæller (næsten) alt om os. Når vi fx kludrer i nutids-r og ligge/lægge, forstyrrer det budskabet.

På dette kursus arbejdes med skriftsprogets mange dele med det formål, at deltagerne både individuelt og som team skal blive sikre og nuancerede i formuleringer og præcise og skarpe i grammatik, stavning og tegnsætning.

Indhold:

  • Udfordringer i den fælles skriftlige kommunikation
  • Spot på tegnsætning, syntaks, variation og sikkerhed
  • Typiske sprogusikkerheder – og hvordan de undgås
  • Korrektur på egne og andres tekster
  • Forskellige tekster, forskellige modtagere og forskelligt sprog.

Kurset varer fire-seks timer og er rettet mod alle skolens lærere og evt. andet personale. Det kan tilrettelægges over en eller flere gange og tilrettes efter jeres ønsker.

Vi veksler mellem korte oplæg, øvelser og konkret tekstproduktion. Humor og pudsige eksempler er en vigtig del af det fælles arbejde.

Kontakt mig for pris, datoer og program!

PRØVER I DANSK - FOR DEBUTANTER

Bliv klar til - og sikker på prøvekrav og udfordringer

Prøverne i dansk består af flere forskellige delprøver. Når man er ny lærer eller ikke har haft prøver i dansk tidligere, er det en stor opgave at få et godt overblik, så man kan vejlede sine elever og finde rundt i de forskellige regler og roller.
 
På dette kursus bliver deltagerne guidet rundt i både de formelle krav og de mange muligheder, der er med prøverne. 

Vi sætter spot på:

Prøvebekendtgørelse
Prøvevejledning
Prøvekrav
Eksempler på, hvordan eleverne forberedes til prøverne
Ideer til konkrete forløb
Vurderingskriterier
Lærerrollen
Samarbejdet med censor

Varighed:  6 timer.

Målgruppe: Nye dansklærere i udskolingen og dansklærere, der ikke har haft prøve før – eller for hvem det er længe siden.

STYRK FAGTEAMSAMARBEJDET I DANSK

En workshop rettet mod skoler, der vil give fagteamsamarbejdet i dansk et fagligt løft og et kvalificeret indhold.

Deltagerne får inspiration til indhold og struktur i samarbejdet og de får redskaber til at samarbejde og dele indhold.

Vi sætter fokus på muligheder og både fælles og individuelle gevinster. På kurset afprøves forskellige konkrete aktiviteter.

Se eventuelt dette blogindlæg: Når fagteamet i dansk fungerer

Varighed: 2-4 timer.

Målgruppe: Dansklærere på skoler eller i skolesamarbejder.

 

Birgitte Therkildsen,Mundtlig prøve i dansk,Danskkonsulent,Prøver i dansk,Danskfaglige forløb,danskfaglige tilgange,skriftlig prøve,skriftlighed,dansk i udskolingen,genrearbejde

Kontakt

Greb om Dansk
v/Birgitte Therkildsen

Tranevej 14
8600 Silkeborg
grebomdansk@gmail.com
Tlf.: (+45) 21421922

Aktuelt

ANMELDELSE Spot på gennembrud
08. Dec 2022



Så fine ord i #Læsepædagogen

Læs mere ...
KORTE SKRIVEØVELSER
09. Aug 2021

Fremstillingsformer og skrivesituationer
Du kender sikkert allerede https://skriftligfremstilling. [ ... ]

Læs mere ...
BRUGBAR BOG BELYSER BERIGENDE BRUGSTEKSTER
15. Jun 2021

Spot på brugstekster har fået den fedeste anmeldelse!
Læs Janus Neumanns anmeldelse i Folkeskol [ ... ]

Læs mere ...
Min Facebookside
Min Blog
Copyright © 2020 | Greb om Dansk
Alle rettigheder forbeholdes. Indhold må ikke kopieres uden tilladelse, men må citeres ved tydelig kildehenvisning. (Log ind)
  • Forside
  • Kurser
  • Undervisningsforløb
  • Udgivelser
  • Aktiviteter
  • Aktuelt om danskfaget
  • Om Greb om Dansk
Kontakt